Az én Fehérváram - ünnepi programsorozat december 20-án

 Egész napos programsorozattal ünnepli a város a Szent István Emlékév lezárását december 20-án. Számos kulturális programot rendeznek a Szent István Művelődési Házban, a Vörösmarty Színházban, a Nemzeti Emlékhelyen és a Zichy színpadon is. December 20-án a városba látogat Áder János köztársasági elnök, aki 17 órakor mond köszöntőt a színházban rendezett ünnepi esten.
Forgalomkorlátozások december 20-án

 Korai lenne a teljes év mérlegét megvonni, de kijelenthető, hogy rengeteg esemény történt az Emlékévben és nagyon sok ember, sok közösséget sikerült megszólítani – mondta Cser-Palkovics András polgármester. „Úgy gondolom, hogy méltó módon kell zárni az Emlékévet. December 20-án megpróbálunk mindenkit megszólítani, aki részese volta az emlékév programjainak. A záróünnepségen Áder János köztársasági elnök lesz a díszvendég, akinek ezúton is köszönöm, hogy elfogadta a meghívásunkat jelezve ezzel, hogy ez nem csak Fehérvár, hanem a magyarság ünnepe is. A programok a Nemzeti Emlékhelyen 16 órakor kezdődnek, ahol a hagyományoknak megfelelően mintegy ezer fiatal részvételével kezdődik majd a záróünnepség. Itt Vakler Anna népi énekes és Cserhalmi György Kossuth díjas színész közreműködésével adnak majd ünnepi műsort. Délután öt órakor a Vörösmarty Színházban kezdődik majd a zárógála, melynek első felében az Emlékévet zárjuk. Itt mond köszöntőt Áder János köztársasági elnök úr, a műsor második fele pedig a száz éves Alba Regia Szimfonikus Zenekarról szól majd. Összesen 450 ember fér be a színházba ezért a Magyar Király előtti téren nyomon követhető lesz kivetítőn keresztül is a műsor. Este hétkor pedig Demjén Ferenc koncertjével zárulnak a programok, melyre szeretettel hívunk mindenkit!”

 Hihetetlen, de igaz, hogy amikor az iskolák jelentkezése lezárult és összeszámoltuk, hogy hány diák  jön szerepelni a Nemzeti Emlékhelyre december 20-án 1038 volt a számuk – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, melyet Cser-Palkovics András polgármester, Brájer Éva, Égi Tamás és Róth Péter alpolgármesterek és Csurgai Horváth József a 2013-as Emlékbizottság elnöke tartott a Városházán.

 Róth Péter alpolgármester arról beszélt, hogy 2013 január 4-én meghatározó pillanat volt, amikor megannyi fehérvári fiatal adta át a múlt üzenetét. Most több, mint ezer fiatal lép majd fel egy olyan közösségi programon, ami meghatározó élmény lesz majd nekik. Sok olyan programja volt az Emlékévnek, ami a fiataloknak adhatott olyan élményt, mely életre szólóan emlékezetes lesz nekik.
 
"A családhoz hasonlóan a városi közösségek életében is fontosak az ünnepek. Idén a város polgárai megmutatták, hogy van igényük a közösségi programokra. December 20-a a Szent István Emlékévre való visszapillantás jegyében zajlik majd Fehérváron." - mondta el Brájer Éva alpolgármester. A programok közül kiemelte, hogy délelőtt a Vörösmarty Színházban a város összes nagycsoportos óvodása megtekintheti a Süsü előadását és újra láthatóak lesznek az augusztusi ünnepségeken megcsodált óriásbábok is. A Vörösmarty Társaság pedig könyvekkel, filmekkel, fotókkal tekint vissza az Emlékév pillanataira. December 20-án 975 szelet bejglit osztanak szét a Fehérvári Ajándékbolt előtt. Sötétedés után a Fő utca épületei ismét különleges megvilágítást kapnak, a sikeres Fényutca program folytatásaként.
 
Csurgai Horváth József, a 2013-as Emlékbizottság elnöke elmondta, hogy tartalmas program valósult meg az idén a Szent István Emlékév keretében. Elmondta, hogy az idei évben a közösségépítést szolgálta az is, hogy az önkormányzat és a városi intézmények mellett az egyházmegye és a civil szerveztek is színvonalas programokkal gazdagították az emlékévet.
 
Égi Tamás alpolgármester kiemelte, hogy minden fehérvári számára nagy élményt jelentettek a Szent István Emlékév programjai és új közösségi érzés alakult ki a városban. "December 20-án ismét színvonala közösségi élményt élhetnek át a fehérváriak, a kicsiktől az idősebbekig mindenki megtalálhatja a maga programját a gazdag választékból." - tette hozzá az alpolgármester, aki felhívta a figyelmet a nap záró koncertjére is: 19 órától a Zichy színpadon Demjén Ferenc koncertjét hallhatják az érdeklődők.

Eseménynaptár

2024 Július

H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
27
8
9
10
11
12
13
14
28
15
16
17
18
19
20
21
29
22
23
24
25
26
27
28
30
29
30
31
    
31