Árpád-ház program a Nemzeti Emlékhelyért

A Székesfehérvári Nemzeti Emlékhely ápolására, megóvására és bemutatására szolgáló Árpád- ház Program támogatásáról döntött legutóbbi ülésén a Kormány. A kiemelkedően fontos örökségünk védelmében induló program tudományos kutatást és fejlesztéseket is tartalmaz.

Az újabb, Székesfehérvárt érintő kormánydöntésről sajtótájékoztatón számolt be Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője és dr. Cser-Palkovics András polgármester.

Az augusztusi, Székesfehérvárra kihelyezett kormányülésen számos fejlesztési lehetőségről adott tájékoztatást dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere a Nemzeti Emlékhely kapcsán a város szándékáról akkor elmondta, hogy a tervek között szerepel a koronázási templomot bemutató látogató- és tájékoztatóközpont és a kőemlék-kiállítóhely létrehozása is. A miniszterelnök ígéretet tett, hogy kormányhatározat készül a konkrét lépésekről és egy szakmai bizottság felállításáról. Az azóta eltelt időszakban több, a várost érintő pozitív kormánydöntés született.

„Szent István Székesfehérváron tette le azokat az alapokat, amelyre építve az Árpádok nemzetsége közel fél évezreden át meghatározó szerepet játszott a magyarság történetében, és jelentős mértékben hozzájárult Európa politikai és vallási életéhez is. Legyen szó honalapításról, a kereszténység felvételéről, az államalapításról, vagy a Tatárjárás utáni újjáépítésről. Olyan államalakulatot tudtak létrehozni Európa közepén, amely több mint tizenkét évszázadon át képes volt fennmaradni és időszakonként megújulni.” – mondta Vargha Tamás. Az államtitkár hozzátette: „Az augusztus 19-ei székesfehérvári kihelyezett kormányülésen döntés született a királyi koronázó bazilika és az uralkodók temetkezési helyének korszerű felújításáról, a Nemzeti Emlékhelyhez kapcsolódó látogatóközpont kialakításáról és a legkorszerűbb ismeretek szintjén, tudományos kutatások megindításáról. A megvalósítás érdekében testület felállítására és részletes koncepció kidolgozásra kerül sor. Célunk, hogy 2022-ben az Árpád-ház európai rangjához méltó és emlékezetes módon ünnepelhessük meg az Aranybulla kiadásának 800. évfordulóját, illetve 2038. augusztus 15-én megemlékezzünk Szent István halálának 1000. évfordulójáról.”- hangsúlyozta Vargha Tamás.
 
Dr. Cser-Palkovics András polgármester örömét fejezte ki a kormány döntése kapcsán. „Szent István hitt a közösségben rejlő erőben, a keresztény szellemiségben, a törvények nyújtotta biztonságban. A nagy elődök nyomában járva, a közös cél megteremtésével bizakodva tekinthetünk a jövőbe. A fehérváriak, azaz a mi felelősségünk, hogy bemutassuk és erősítsük a nemzet történelmi fővárosa tudatot. A 2013-as Szent István Emlékévben megkezdtük a munkát és ennek folytatására ad lehetőséget az Árpád-ház Program megvalósítása.”

A mostani határozat értelmében az Árpád-ház Program megvalósítását felügyelő irányító testület a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, a közigazgatási és igazságügyi miniszter, valamint a programban érintett szervek bevonásával és együttműködésével, azonnali hatállyal megkezdi munkáját. A testület által kidolgozott terv alapján 2014. március 31-ig készül el a program elemeit, ütemezését és a megvalósítás forrásait tartalmazó előterjesztés, valamint javaslat készül a székesfehérvári királyi koronázó- és temetkezési templom, és az azt befogadó koronázó város eredeti kulturális örökségi értékeit őrző és bemutató múzeum-könyvtárarchívum épületegyüttes fejlesztési projektjére vonatkozóan is.
A város polgármestere elmondta, hogy a székesfehérvári szakmai munkát - a tervek szerint – a Városi Levéltár fogja össze. „A közgyűlés dönthet majd az intézmény hatáskörének bővítéséről. Csurgai Horváth József igazgató vezetésével a továbbiakban Városi Levéltár és Kutatóintézetként működve - több más intézményünk, így a Szent István Király Múzeum, szakmai tudását is felhasználva - motorja lehet az Árpád-ház Program megvalósításának.” – tette hozzá dr. Cser-Palkovics András.

A határozat tartalmazza azt is, hogy Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatával együttműködve dolgozzák ki a székesfehérvári királyi koronázó- és temetkezési templom romterületéhez kapcsolódó látogatóközpont megvalósítására irányuló projekt-javaslatot. A látogatóközpont engedélyes terveinek aktualizálására 10 millió forint támogatást nyújtanak a városnak.

Történelmi évfordulóira méltó képen szeretne készülni Székesfehérvár. A város fejlesztési tervei között szerepel - 2022-re, az Aranybulla kiadásának 800., illetve 2038-ra, Szent István király halálának 1000. évfordulójára - a királyi koronázó- és temetkezési templom bemutatása, esetleges újjáépítése. A Kormány az ehhez kapcsolódó feladatokról és azok pénzbeli ütemezéséről előterjesztést kért, amelyet a mostani határozat értelmében 2014. március 31-ig kell elkészíteni.

Eseménynaptár

2024 Július

H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
27
8
9
10
11
12
13
14
28
15
16
17
18
19
20
21
29
22
23
24
25
26
27
28
30
29
30
31
    
31