Kiállítás a kutatóballonokból készített képekből

Több, mint 38 kilométeres magasságból készített képek is láthatók azon a kiállításon, melynek a Szabadművelődés Háza ad otthont. A fotókat azok a meteorológiai ballonok készítették, melyeket a Szent István Emlékév jegyében, a nyár elején indítottak útnak Fehérvárról. Az egy előkerült és a Balatonban megtalált ballonnak a képeit láthatják mostantól a fehérváriak egy vándorkiállítás formájában.

 A nyár elején a Szent István Emlékév jegyében eresztett útjára a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló természettudományos kísérlete során három kutatóballont. Miután feleresztették ezeket, útjukat interneten folyamatosan nyomon követték, így derült ki, hogy 38 kilométeres magasságig emelkedtek. A feleresztett három ballon közül végül egyet tudtak végig nyomon követni. Az a Balatonba esett és egy pecás vette észre és jutatta vissza Fehérvárra.

 A kiállítást Brájer Éva nyitotta meg. Mint mondta, a Szent István emlékév jegyében valósult meg a program, az önkormányzat támogatásával. Az akció azért volt különleges, mert a fehérváriak találékonyságát, és sokszínűségét mutatja. A kísérlet ötletgazdája Mucs Béla volt, mint mondta jelenleg is elemzik a beérkezett képeket. De már rögtön az elején több meglepetés is érte őket. Örül, hogy sikeres volt a kísérlet.
 
 A harmadik ballon, mely a Szent István Emlékév üzenetét vitte a nagyvilágnak egyenlőre nem került elő, csak a fényképezőgépet szállító társa. A meteorológiai ballonok által készített képekből nyílt kiállítást ugyan a Szabad Művelődés Házában láthatja először a nagyközönség, később a fehérvári iskolákba kerül majd át az anyag. Vándorkiállítás jelleggel ismerkedhetnek majd a városban élő diákok, a különleges fotókkal.

Eseménynaptár

2024 Július

H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
27
8
9
10
11
12
13
14
28
15
16
17
18
19
20
21
29
22
23
24
25
26
27
28
30
29
30
31
    
31