Öreghegyi Disputa a Szent István Emlékévről
 Az Öreghegyi Közösségi Házba várták az érdeklődőket az Öreghegyi Disputára. A rendezvénysorozat vendége ezúttal Székesfehérvár polgármestere volt, akivel Bobory Zoltán költő, a Vörösmarty Társaság elnöke beszélgetett a Szent István Emlékév tapasztalatairól és eredményeiről.

Székesfehérvár polgármestere elmondta, hogy 2010 decemberében döntött a város közgyűlése arról, hogy megrendezi 2013-ban a Szent István Emlékévet. A legfontosabb cél az volt, hogy hosszú évek hallgatása után újra ráébresszék a fehérvári közösséget arra, hogy ez a város történelmi előjogokkal bír. „Sokat reméltünk tőle, mégis felülmúlta a várakozásokat az emlékév eddig eltelt időszaka.” - mondta dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki kiemelte, hogy évtizedekig nem volt „divat” az ország történelmi fővárosáról beszélni. „Ez érthető volt a kommunizmus időszakában, ám a rendszerváltás után sem változott a helyzet.” - tette hozzá. „A történelmi főváros múlt várospolitikai és városfejlesztési szempontokat is jelent, ezekre a korábbi években nem fektetett a város olyan nagy hangsúlyt, mint kellett volna.” - fejtette ki.
 
A polgármester beszélt arról is, hogy a 2013-as Emlékév megkönnyíti a felkészülést 2038-ra. Kérdésekre válaszolva kiemelte, hogy egy munka kezdetéről van szó és olyan városfejlesztési stratégiában kell gondolkodi, ami már 2038-ig, Szent István halálának ezredik évfordulójáig vázolja fel, mit szeretne elérni a város. „Az emlékév csak egy eszköz a cél eléréséhez és nem a cél maga.” - emelte ki Székesfehérvár polgármestere.
 
dr. Cser-Palkovics András az Öreghegyi Dispután beszélt arról is, hogy az emlékévben összefogott a város közössége, intézmények, civil szervezetek többszáz programot valósítottak meg. Élénkebb lett az érdeklődés a város történelme iránt is, 25-30 ezer ember látogatta meg idén a Nemzeti Emlékhelyet. Az Emlékbizottság is sokat tett a siker érdekében. A polgármester kiemelte, a testület létrehozásának célja az volt, hogy lokálpatrióta, elkötelezett emberek osszák meg gondolataikat, ötleteiket az emlékévvel kapcsolatban.
 
Székesfehérvár polgármestere a Szent István Emlékév tapasztalatairól szólva kiemelte azt is, hogy az emlékév nemcsak a fehérváriakat mozgatta meg, hanem az ország számos részéből érkeztek felajánlások az ünnepi évre. Ennek jegyében valósult meg a Hunfila 2013 Nemzetközi bélyegkiállítás, a „Herend köszönti Szent István városát!” című porcelánkiállítás és a Szent Korona hiteles másolatának kiállítása is. Azt, hogy a Szent István Emlékév az egész ország ügye, jelezte a miniszterelnök és az országgyűlés elnökének látogatása is.
 
A Szent István Emlékév eddig eltelt időszakából a polgármester számára a legkedvesebb emlékek között van a 2013-as Szent István Emlékév ünnepélyes megnyitása a Nemzeti Emlékhelyen, ahol négyszáz, fáklyát tartó fiatal szavalta el Szent István király Imre herceghez intézett intelmeinek részleteit, a Szent Jobb hazatérése, vagy a fehérvári kormányülés, ahol első alkalommal prezentálhatott egy város polgármestere kihelyezett ülésen a kormánytagok előtt. dr. Cser-Palkovics András polgármester a kiemelkedő élmények között említette az új Fő utca avatását, a „Szent István nyomában - Fehérvár a magyar koronázóváros” címmel megjelent Rubicon folyóiratot és azokat a - nem önkormányzati szervezésben megvalósult - programokat is, amelyeket kisebb közösségek önerőből valósítottak meg a Szent István Emlékévben.

Eseménynaptár

2024 Július

H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
27
8
9
10
11
12
13
14
28
15
16
17
18
19
20
21
29
22
23
24
25
26
27
28
30
29
30
31
    
31